Loader

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι αναγκαία και για τους υγιείς οργανισμούς

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο καθένας μας πρέπει να λάβει συμπληρώματα διατροφής με μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ακόμη και όσοι ισχυρίζονται ότι είναι υγιείς.

Ο πρώτος και κύριος λόγος που είναι αναγκαία η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής είναι λόγω της τακτικής έκθεσης μας σε χημικά και ρύπους. Τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 800.000 χημικές ουσίες. Όλες αυτές, κατά κάποιο τρόπο, είναι τοξικές για το σώμα μας. Βιώνουμε καθημερινή έκθεση σε αυτές τις ουσίες, από τα φυτοφάρμακα στα τρόφιμα μας, από τα προϊόντα καθαρισμού τα οποία χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας, τη σκόνη με την οποία καθαρίζουμε τα ρούχα μας, και φυσικά τη ρύπανση από τα εργοστάσια και τα αυτοκίνητα γύρω μας.

Το σώμα μας δεν σχεδιάστηκε για να εκτίθεται σε τόσο υψηλό επίπεδο χημικών ουσιών. Ειδικότερα, τα σώματά μας σχεδιάστηκαν πριν από 100.000 χρόνια, προτού έρθουν στην ζωή μας όλες αυτές οι χημικές ουσίες.

Ο οργανισμός μπορεί να αντιμετωπίσει την τοξική συσσώρευση στα κύτταρα μας, χρησιμοποιώντας αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα άλατα για να την εξουδετερώσει και στη συνέχεια να την αποβάλει από το σώμα. Ωστόσο, με την αυξημένη έκθεση, χρειαζόμαστε επιπλέον μικροθρεπτικά συστατικά για να προστατεύσουμε το σώμα μας. Όταν αυτές οι τοξίνες συσσωρεύονται στα κύτταρα μας, αυτά γερνούν και μπορεί ακόμη και να αρχίσουν να εμφανίζουν παθολογικές τάσεις, οδηγώντας σε ασθένειες. Αυτές οι χημικές ουσίες είναι η κύρια αιτία για την επιδείνωση των ασθενειών στα νεαρότερα άτομα.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την λήψη συμπληρωμάτων, είναι ότι στο σώμα μας υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις για μικροθρεπτικά συστατικά οι οποίες δεν καλύπτονται. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:

  1. Οι σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές δεν επιτρέπουν στο έδαφος να ανακτήσει το απόθεμα των θρεπτικών συστατικών του. Τα τρόφιμα είναι τόσο καλά, όσο και το έδαφος στο οποίο καλλιεργούνται. Αντίστοιχα, τα ζώα που καταναλώνει ο άνθρωπος, είναι εξίσου θρεπτικά με τα τρόφιμα που καταλανώνουν τα ίδια, επομένως και εμείς, όλη δηλαδή η τροφική αλυσίδα.
  2. Όταν αγοράζουμε το φαγητό μας πολύ συχνά, το μαγειρεύουμε. Η θερμική ενέργεια καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα μας. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C καταστρέφεται κατά τη διαδικασία μαγειρέματος. Οι μισές από τις πρωτεΐνες και τα ένζυμα στα τρόφιμα μας δεν θα φτάσουν στο σώμα μας λόγω του μαγειρέματος.

Ο δεύτερος λόγος δεν ισχύει για όλους, μόνο για τα άτομα με κακές διατροφικές συνήθειες. Οι διατροφές γίνονται όλο και πιο φτωχές καθώς προτιμούμε την ευκολία σε σχέση με την ποιότητα. Με τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο φρούτα και λαχανικά από ποτέ, αυτό γίνεται ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα διατροφής στον σύγχρονο κόσμο.

 

Πώς μπορούμε λοιπόν να ενισχύσουμε την διατροφή μας;

Μπορούμε να ξεκινήσουμε τρώγοντας περισσότερα θρεπτικά τρόφιμα στη διατροφή μας. Φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι είναι όλα καταπληκτικά τρόφιμα γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Ειδικά όταν είναι βιολογικά και τρώγονται σε ωμές μορφές (π.χ. χυμό). Τα βιολογικά προϊόντα έχουν λιγότερη έκθεση σε φυτοφάρμακα και επομένως μειώνουν την τοξική έκθεση στο σώμα μας.

Επίσης, ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσουμε τα επίπεδα προστασίας του σώματος μας είναι το συμπλήρωμα από το στόμα, με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, οι βιταμίνες Β και η γλουταθειόνη. Απορροφούμε κατά μέσο όρο 30-45% αυτών των θρεπτικών ουσιών όταν λαμβάνονται από το στόμα. Αυτό οφείλεται συνήθως στην βιοδιαθεσιμότητα στα έντερα μας. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένας πολύ χρήσιμος, φθηνός και βολικός τρόπος αύξησης των επιπέδων θρεπτικών συστατικών.

Αντίθετα, τα ενδοφλέβια (IV) και τα ενδομυϊκά (IM) συμπληρώματα είναι ένας τεράστια αναπτυσσόμενος τομέας της βιομηχανίας ευεξίας που μπορεί να προσφέρει σχεδόν 100% απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά χορηγούνται απευθείας στον μυ ή το φλεβικό σύστημα στο αίμα και επομένως στα κύτταρα του σώματος, γρήγορα και αποτελεσματικά. Αυτό, επομένως, τον καθιστά έναν πολύ επιτυχημένο και γρήγορο τρόπο ενίσχυσης των κυττάρων του σώματος με αυτά τα προστατευτικά θρεπτικά συστατικά.

Μάθετε περισσότερα από την ιατρική ομάδα, καλέστε στο 2108949920